Kustwachtcutters - Navy Inside Navy Inside

U bent hier

Kustwachtcutters


Stan Patrol 4100

De drie patrouillevaartuigen “Jaguar (P810)”, “Panter (P811)” en “Poema (P812)” maken deel uit van de kustwacht Caribisch gebied en zorgen voor de veiligheid op de wateren rond Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland.

Specificaties

195 ton
Totale waterverplaatsing
11
Bemanningsleden aan boord
27 knopen
Maximale snelheid
42,8m x 6,7m x 2,5m
Lengte x breedte x diepgang

Kustwacht Caribisch gebied

De drie kustwacht cutters zijn van het type Stan Patrol 4100 en zijn in 1998 en 1999 in dienst gesteld. De nieuwe boten vervingen de vier verouderde patrouilleboten die vanaf 1996 dienst hadden gedaan voor de kustwacht. Deze boten zijn in 2006 geschonken aan de Stichting “Ku Kara pa Laman” en worden vanaf dat moment gebruikt voor nautisch praktijkonderwijs.
De Stan Patrol 4100 boten zijn speciaal ontworpen voor operaties rondom de Nederlands Caribische eilanden. De boten zijn uitgerust met radarapparatuur, infrarood camera’s, nachtkijkers en foto- en video apparatuur.
De boten zijn bewapend met een 12.7mm mitrailleur en een waterkanon. Verder heeft elke boot de beschikking over een RHIB. Deze RHIB kan gelanceerd worden via een slipway, waardoor snelle inzet mogelijk wordt gemaakt.

De kustwacht Caribisch Gebied valt onder beheer van de Nederlandse marine en maakt gebruik van diverse marine eenheden, zoals de Zr.Ms. Pelikaan en het stationsschip van de West.
De kustwacht voert opsporingstaken, toezichthoudende- en dienstverlenende taken uit. Om dit te kunnen doen werkt de organisatie nauw samen met de Nationale Politie, Douane en vrijwillige redding organisaties.
De kustwachtcutters houden zich bezig met het bestrijden van drugs- en mensensmokkel, visserij inspecties, milieucontrole en hulpverlening.

 

Beeldbank

Afbeeldingen van deze klasse schepen