Duikvaartuigen - Navy Inside Navy Inside

U bent hier

Duikvaartuigen


Cerberusklasse

De Nederlandse marine heeft vijf duikvaartuigen. Vier vaartuigen van de “Cerberusklasse” en het duikondersteuning vaartuig “Soemba”. De vaartuigen worden als werkplatform gebruikt door duikers van de Duik- en Demonteergroep (DDG) en zijn in 1992 en 2009 in dienst van de Nederlandse marine gesteld.

Specificaties

222,8 ton
Cerberus en Argus
340 ton
Hydra en Nautilus
410 ton
Soemba
Totale waterverplaatsing
6
Cerberus en Argus
8 (+22)
Hydra en Nautilus
4 (+17)
Soemba
Bemanningsleden aan boord
10,5 knopen
Cerberusklasse
8 knopen
Soemba
 
 
Maximale snelheid
27,94m x 8,76m x 1,5m
Cerberus en Argus
37,47m x 8,6m x 1,5m
Hydra en Nautilus
42m x 9,5m x 71,5m
Soemba
Lengte x breedte x diepgang

Werkplatform voor Duik- en Demonteergroep

De duikvaartuigen van de "Cerberusklasse" zijn in 1992 in dienst gekomen ter vervanging van de verouderde “Tritonklasse” duikvaartuigen. De vaartuigen van de “Tritonklasse” waren klein en niet toereikend voor de taak als ondersteuningsplatform voor duikers. De vaartuigen zijn door Scheepswerf Visser te Den Helder gebouwd.
Twee duikvaartuigen zijn in 1997 en 2008 aangepast. De Hydra en Nautilus zijn verlengd en beide schepen hebben een nieuwe boegschroef gekregen.
De vaartuigen van de “Cerberusklasse” hebben een platte bodem, waardoor ze geschikt zijn om in ondiepe wateren te varen. Hierdoor kunnen de vaartuigen naast hun taak als ondersteuningsplatform voor duikers ook worden ingezet voor binnenlandse havenbeveiliging.

De vaartuigen van de "Cerberusklasse" hebben geen commandant. De gezagvoerder is een sergeant-majoor en is belast met de leiding over het schip. De schepen voeren geen oorlogswimpel en het predicaat “Zijner Majesteits (Zr.Ms.)”.

De “Soemba” is een duikvaartuig dat tot 2009 door de Nederlandse landmacht werd gebruikt voor de duikopleiding. Het schip deed daar dienst als “Rijksvaartuig 50”. In 2009 werd het schip met het samengaan van de duikopleidingen van de landmacht en de marine overgedragen aan de marine. De “Soemba” is in 1989 gebouwd.
 

Beeldbank

Afbeeldingen van deze klasse schepen