FRISC - Navy Inside Navy Inside

U bent hier

FRISC


Fast raiding interception and special forces craft

De Nederlandse marine heeft in totaal 48 boten van het type FRISC. De fast raiding interception and special forces craft is in gebruik bij het korps mariniers, aan boord van marineschepen en in het Caribisch gebied.

Specificaties

N/A
Gewicht
3 (+8)
Bemanningsleden aan boord
16 knopen
Maximale snelheid
12m x 3,3m x 0,65m
Lengte x breedte x diepgang

Onderscheppings- en special forces vaartuig

De Fast Raiding Interception and Special forces Craft (FRISC) is een onderscheppings- en special forces vaartuig. De vaartuigen worden gebruikt voor counter drugs operaties, terrorisme bestrijding en rivieroperaties.
Het vaartuig is ontwikkeld vanuit een behoefte voor extra capaciteit voor speciale eenheden. De Landingcraft Rubber Motorized voldoen niet volledig aan de eisen van het Nederlandse korps mariniers en in het Caribisch gebied was er een behoefte aan snelle vaartuigen voor patrouille en anti-smokkeloperaties. Voor piraterij acties gebruikte de Nederlandse marine de Rhigid Hull Inflatable Boats, maar ook deze voldeden niet aan de eisen door hun kleine passagierscapaciteit, lage snelheid en kleinere actieradius.
De vaartuigen zijn gebaseerd op de MST1000 Enforcer, ontwikkeld door Marine Specialised Technology. Dit bedrijf leverde in totaal 48 vaartuigen aan Nederland en 2 aan België. De vaartuigen hebben een maximale snelheid variërend van 40 tot 45 knopen. De standaard bemanning bestaat uit een bestuurder en een navigator. Afhankelijk van de versie van het vaartuig kunnen er drie tot acht passagiers mee. De Boarding Craft en Raiding Craft zijn 12 meter lang, terwijl de Support Craft 9,5 meter lang is. De vaartuigen zijn niet bewapend, maar zijn wel uitgerust met affuiten voor het plaatsen van twee 7.62mm MAG mitrailleurs.
De Nederlandse FRISC’s zijn te verdelen in drie typen:

  • Boarding Craft: Er zijn in totaal 19 boarding crafts in gebruik, waarvan er 8 ingezet worden als onderscheppingsvaartuig aan boord van de Oceangoing Patrol Vessels van de “Hollandklasse”. 6 vaartuigen worden gebruikt voor Maritime Counter Terrorism (MCT) door de antiterreureenheid van het korps mariniers. De resterende 5 vaartuigen worden ingezet bij special operations door de Maritime Special operations Forces van het korps mariniers.
  • Rading Craft: Er zijn 17 Rading Crafts in gebruik bij het korps mariniers. Deze vaartuigen worden gebruikt voor amfibische operaties en operaties in riviergebied. Deze vaartuigen vallen samen met de Boarding Crafts die gebruikt worden voor MCT en special forces operations onder het Surface Assault and Training Group (SATG) van het korps mariniers. Binnen SATG zorgt het FRISC squadron voor de inzetbaarheid van het materieel en personeel.
  • Support Craft: de 12 Support Crafts worden gebruikt in het Caribisch gebied. De vaartuigen ondersteunen hier kustwachttaken zoals patrouilletaken en drugsbestrijding.

 

Beeldbank

Afbeeldingen van deze klasse schepen

Gerelateerde pagina's