Luchtverdedigings- & commandofregatten (LCF) - Navy Inside Navy Inside

U bent hier

Luchtverdedigings- & commandofregatten (LCF)


De Zeven Provinciënklasse

De Luchtverdediging- en Commandofregatten zijn geavanceerde schepen in dienst van de Nederlandse marine. Deze fregatten zijn in 1995 besteld ter vervanging van de resterende standaard-, luchtverdedigings- en geleidewapen fregatten. De nieuwe LCF’en werden tussen 2002 en 2005 in dienst gesteld en hebben als specialiteit de luchtverdediging en commandovoering. De vier fregatten worden het neusje van de zalm genoemd van de NAVO. Behalve de naamgever van de klasse, “De Zeven Provinciën”, zijn de fregatten vernoemd naar belangrijke zeehelden.

Specificaties

6050 ton
Totale waterverplaatsing
174 (+30)
Bemanningsleden aan boord
29 knopen
Maximale snelheid
144m x 18,8m x 7m
Lengte x breedte x diepgang

Geavanceerde fregatten voor de luchtverdediging en commandovoering

De ontwikkeling van een nieuw luchtverdedigingsfregat begon al een aantal jaar na het in dienst stellen van de geleidewapen fregatten van de Trompklasse. Europese marines begonnen na te denken over een nieuw fregat om hun oudere fregatten die uitgerust waren voor de luchtverdediging te vervangen. Dit resulteerde in een samenwerking tussen een aantal Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en Spanje. Er werd gewerkt aan een nieuw luchtverdedigingsfregat voor de NAVO: het NATO Frigate Replacement for the 90s. Door de velen diverse wensen en eisen mislukte het programma en de voorkeur werd gegeven voor leveranciers uit het eigen land. Nederland bleeft echter samenwerken met Duitsland en bouwde moderne fregatten: Duitsland kwam met de “Sachsenklasse”, die bestond uit een viertal fregatten, en Nederland met de LCF’en van de “De Zeven Provinciënklasse”. Ook Spanje sloot zich aan bij het project en kwam met vijf fregatten uit de “Alvaro da Bazanklasse”. De fregatten waren ontworpen rond een aantal Nederlandse radarsystemen, sensoren en commandosystemen.
De Nederlandse fregatten zijn allen gebouwd door de Koninklijke Schelde Groep. De radar- en sensorsystemen zijn geleverd door Thales Nederland.

Wapens en mogelijkheden

Luchtverdediging

Voor de luchtverdediging zijn de fregatten uitgerust met een Lockheed Martin MK.41 Strike-length Vertical Launch System in het voorschip voor geleidewapens. Het systeem bestaat uit vijf modules, met ruimte voor eventueel een zesde module. De MK.41 biedt plaats aan de Standard Missile 2 Block IIIA en de Evolved Sea Sparrow Missie (ESSM). De SM-2 wordt gebruikt voor luchtdoelen op afstanden van 74 tot 167km. Voor luchtdoelen op kortere afstand (tot 50km) kan de ESSM worden ingezet.

Voor detectie van luchtdoelen zijn de fregatten uitgerust met de SMART-L en de Active Phased Array radar (APAR). Met deze systemen kunnen de schepen ICBM's vroegtijdig detecteren en volgen.

Onderzeebootbestrijding

De LCF's hebben een hangaar en een helikopterdek voor de NH90 NATO Frigate Helicopter. Deze helikopter is uitgerust met torpedo's om vijandelijke onderzeeboten op te sporen en uit te schakelen.

De fregatten zijn uitgerust met de Mark 46 torpedo. De Mk 46 torpedo's worden gebruikt tegen onderzeeboten en grote onder water varende drones.

Oppervlakte oorlogvoering

De LCF's hebben op de boeg een Oto Breda 127mm kanon staan. Het kanon schiet met een vuursnelheid van 35 granaten per minuut en heeft een bereik van 30km. Hierdoor is het kanon geschikt voor Naval Gunfire Support.

Voor de nabijheidsverdediging zijn de fregatten uitgerust met het Goalkeeper Close-in-weapon-system. Het kanon kan ingezet worden tegen vijandelijke raketten en schiet met een vuursnelheid van 4200 patronen per minuut.

De AGM-85 Harpoon is een radardoelzoekende raket, met als doel het aanvallen van oppervlakteschepen. De klasse heeft 2 lanceerinrichtingen met elk 4 silo's aan boord.


Beeldbank

Afbeeldingen van deze klasse schepen