LCVP - Navy Inside Navy Inside

U bent hier

LCVP


De Nederlandse marine beschikt over twaalf landingsvaartuigen van het type (NL)LCVP MkV(c). De vaartuigen zijn vanaf 2008 in dienst genomen ter vervanging van de verouderde MkII en III boten.
De Nederlandse marine beschikt over twaalf landingsvaartuigen van het type (NL)LCVP MkV(c). De vaartuigen zijn vanaf 2008 in dienst genomen ter vervanging van de verouderde MkII en III boten.
 

Beeldbank

Afbeeldingen van deze klasse schepen

Wat is een LCVP?

Een Landing Craft Vehicle & Personnel is een type vaartuig dat in de Tweede Wereldoorlog is ontwikkeld voor het transport van zowel volledig bewapende troepen als voertuigen. Een LCVP wordt meestal ingezet vanuit landingsschepen en maakt het mogelijk om personeel en materieel aan de kust te krijgen. De Nederlandse marine, met name het korps mariniers, maakt al jaren gebruikt van dergelijke vaartuigen.

(NL) LCVP Mark I

De Mark I was het eerste in Nederland gebouwde polyester landingsvaartuig. In 1964 werden er in totaal twaalf boten in gebruik genomen bij het Nederlandse korps mariniers. De boten, met als nummer L9510 tot en met L9520 en L9522, waren tot halverwege de jaren '90 in gebruik. Begin jaren '80 werden vijf boten omgebouwd om te kunnen opereren in arctisch gebied, door de toevoeging van een driedelig polyester dak.

LCVP Mark II

In 1984 werden zes Mark II landingsvaartuigen in gebruik genomen. De boten waren van L9530 tot en met L9535 genummerd en zijn tot medio 2009 in gebruik geweest bij het Nederlandse korps mariniers. De L9533 was omgebouwd tot calamiteitenvaartuig van het korps marinebrandweer, maar werd later gegeven aan Stichting Keep Them Landing.

LCVP Mark III

In de jaren '90 werd de Mark III geïntroduceerd bij het Nederlandse korps mariniers. In totaal zijn zes vaartuigen, met de boegnummers L9536 tot en met L9541, in gebruik genomen. Deze vaartuigen zijn na 2010 vervangen door de nieuwe Mark V boten.

(NL) LCVP Mark V(c)

De Mark V(c) landingsvaartuigen zijn gebaseerd op de Britse landingsvaartuigen van het type (UK)LCVP MkV(a en b). Er varen in totaal 12 MkV's bij de Nederlandse marine met boegnummers L9565 tot en met L9576. De vaartuigen kunnen opereren vanaf de LPD's uit de dokken en het Joint Support Ship door davits. De landingsvaartuigen worden dan met speciale hijskranen uitgezet in het water, waardoor de vaartuig snel inzetbaar zijn.

Specificaties LCVP MK V(C)

Afmetingen lengte: 16m; breedte: 4,27m; diepgang: 0,70m
Water verplaatsing 27.9 ton
Bemanning 3 (+35) man
Voortstuwing Waterjets
Maximale snelheid 16 knopen
Bewapening 7,62mm MAG mitrailleurs
Granaatwerpers