Landing Craft Vehicle & Personnel (LCVP) - Navy Inside Navy Inside

U bent hier

Landing Craft Vehicle & Personnel (LCVP)


Mark I, II, II en V

De Nederlandse marine beschikt over twaalf landingsvaartuigen van het type (NL)LCVP MkV(c). De vaartuigen zijn vanaf 2008 in dienst genomen ter vervanging van de verouderde MkII en III boten.

Specificaties (NL)LCVP MkV(C)

2
Gewicht
3 (+35)
Bemanningsleden aan boord
16 knopen
Maximale snelheid
16m x 4,27m x 0,7m
Lengte x breedte x diepgang

Voor transport van volledig bewapende troepen en voertuigen

Een Landing Craft Vehicle & Personnel is een type vaartuig dat in de Tweede Wereldoorlog is ontwikkeld voor het transport van zowel volledig bewapende troepen als voertuigen. Een LCVP wordt meestal ingezet vanuit landingsschepen en maakt het mogelijk om personeel en materieel aan de kust te krijgen. De Nederlandse marine, met name het korps mariniers, maakt al jaren gebruikt van dergelijke vaartuigen.

Oude Mark I, II en III boten
De Mark I was het eerste in Nederland gebouwde polyester landingsvaartuig. In 1964 werden er in totaal twaalf boten in gebruik genomen bij het Nederlandse korps mariniers. De boten, met als nummer L9510 tot en met L9520 en L9522, waren tot halverwege de jaren '90 in gebruik. Begin jaren '80 werden vijf boten omgebouwd om te kunnen opereren in arctisch gebied, door de toevoeging van een driedelig polyester dak.
In 1984 werden zes Mark II landingsvaartuigen in gebruik genomen. De boten waren van L9530 tot en met L9535 genummerd en zijn tot medio 2009 in gebruik geweest bij het Nederlandse korps mariniers. De L9533 was omgebouwd tot calamiteitenvaartuig van het korps marinebrandweer, maar werd later gegeven aan Stichting Keep Them Landing.
In de jaren '90 werd de Mark III geïntroduceerd bij het Nederlandse korps mariniers. In totaal zijn zes vaartuigen, met de boegnummers L9536 tot en met L9541, in gebruik genomen. Deze vaartuigen zijn na 2010 vervangen door de nieuwe Mark V boten.

(NL)LCVP Mark V(c)
De Mark V(c) landingsvaartuigen zijn gebaseerd op de Britse landingsvaartuigen van het type (UK)LCVP MkV(a en b). Er varen in totaal 12 MkV's bij de Nederlandse marine met boegnummers L9565 tot en met L9576. De vaartuigen kunnen opereren vanaf de LPD's uit de dokken en het Joint Support Ship door davits. De landingsvaartuigen worden dan met speciale hijskranen uitgezet in het water, waardoor de vaartuig snel inzetbaar zijn.

 

Beeldbank

Afbeeldingen van deze klasse schepen