Westland Lynx - Navy Inside Navy Inside

Westland Lynx


Maritieme helikopter

De Westland Lynx helikopters is één van de wendbaarste helikopters ter wereld en is in diverse varianten gebouwd. De helikopter kent zijn oorsprong in de jaren zestig en is momenteel in dienst bij veel landen. De Nederlandse marine heeft de Lynx tussen 1976 en 2012 gebruikt.

Specificaties

4875 Kg
Gewicht
3
Bemanningsleden aan boord
120 knopen
Maximale snelheid
12m x 12,8m
Lengte x rotordiameter

Eén van de wendbaarste helikopters ter wereld

De Westland Lynx is ontwikkeld door de Britse fabrikant Westland in samenwerking met het Franse Aerospatiale. De lynx is één van de wendbaarste helikopters in de wereld en is onder andere in staat backflips uit te voeren.
Het eerste prototyepe van de Westland Lynx vloog voor het eerst op 21 maart 1971. De Lynx HAS.Mk 2 van de Royal Navy was de eerste productievariant die in februari 1976 de lucht in ging. De helikopter was uitgerust voor een groot aantal missies vanaf schepen, waaronder Anti-Submarine Warfare, Search and Rescue, vuursteun en bevoorrading. De basisversie van de Lynx heeft één van ’s werelds meest geavanceerde besturingssystemen en een uitgebreide suite met navigatiemiddelen. De Lynx is veelzijdig ingezet tijdens de Falklandoorlog.

De Nederlandse marine vliegt sinds 1978 met de Lynx. In beginsel waren er 24 exemplaren besteld in 3 verschillende varianten. De UH-14A, waarvan er 6 stuks besteld waren, was de opvolger van de Agusta Bell 204B helikopters en was bedoeld voor opleidingen en Search and Rescue taken. De SH-14B (10 stuks) en de SH-14C (8 stuks) waren bestemd voor de onderzeebootbestrijding vanaf fregatten. In 1993 zijn alle varianten gestandaardiseerd naar een multi-role helikopter, de SH-14D.
De Nederlandse Lynx-helikopters waren gestationeerd op Maritiem Vliegkamp de Kooy te Den Helder. Met ingang van 4 juli 2008 zijn alle helikopters opgegaan in het Defensie Helikopter Commando, welke onder het commando valt van de Nederlandse Luchtmacht. De helikopters maakten daar deel uit van squadron 7 (voor opleidingen en Search and Rescue) en squadron 860 (opereert vanaf marineschepen). Op 6 september 2012 werd er voorgoed afscheid genomen van de Westland Lynx helikopter bij de Nederlandse marine. De helikopter, die 35 dienstjaren bij de Nederlandse marine achter de rug had, is vervangen door de NH90.

 

Beeldbank

Afbeeldingen van dit type helikopter

Gerelateerde pagina's