Westland Lynx - Navy Inside Navyinside.nl
F a c t f i l e s
Westland Lynx
Westland Lynx
De Westland Lynx helikopters is één van de wendbaarste helikopters ter wereld en is in diverse varianten gebouwd. De helikopter kent zijn oorsprong in de jaren zestig en is momenteel in dienst bij veel landen. De Nederlandse marine heeft de Lynx tussen 1976 en 2012 gebruikt.

Intwikkeling en bouw
De Westland Lynx is ontwikkeld door de Britse fabrikant Westland in samenwerking met het Franse Aerospatiale. De lynx is één van de wendbaarste helikopters in de wereld en is onder andere in staat backflips uit te voeren.
Het eerste prototyepe van de Westland Lynx vloog voor het eerst op 21 maart 1971. De Lynx HAS.Mk 2 van de Royal Navy was de eerste productievariant die in februari 1976 de lucht in ging. De helikopter was uitgerust voor een groot aantal missies vanaf schepen, waaronder Anti-Submarine Warfare, Search and Rescue, vuursteun en bevoorrading. De basisversie van de Lynx heeft één van ’s werelds meest geavanceerde besturingssystemen en een uitgebreide suite met navigatiemiddelen. De Lynx is veelzijdig ingezet tijdens de Falklandoorlog.

Nederland
De Nederlandse marine vliegt sinds 1978 met de Lynx. In beginsel waren er 24 exemplaren besteld in 3 verschillende varianten. De UH-14A, waarvan er 6 stuks besteld waren, was de opvolger van de Agusta Bell 204B helikopters en was bedoeld voor opleidingen en Search and Rescue taken. De SH-14B (10 stuks) en de SH-14C (8 stuks) waren bestemd voor de onderzeebootbestrijding vanaf fregatten. In 1993 zijn alle varianten gestandaardiseerd naar een multi-role helikopter, de SH-14D.
De Nederlandse Lynx-helikopters waren gestationeerd op Maritiem Vliegkamp de Kooy te Den Helder. Met ingang van 4 juli 2008 zijn alle helikopters opgegaan in het Defensie Helikopter Commando, welke onder het commando valt van de Nederlandse Luchtmacht. De helikopters maakten daar deel uit van squadron 7 (voor opleidingen en Search and Rescue) en squadron 860 (opereert vanaf marineschepen). Op 6 september 2012 werd er voorgoed afscheid genomen van de Westland Lynx helikopter bij de Nederlandse marine. De helikopter, die 35 dienstjaren bij de Nederlandse marine achter de rug had, is vervangen door de NH90.

SPECIFICATIES
Afmetingen lengte: 12m; rotordiameter: 12,8m
Gewicht 4875kg
Bemanning 3 man
Actieradius 528km
Maximale snelheid 120 knopen (Kruissnelheid: 135 knopen)
Bewapening Mark 46 torpedo
MAG- middelzwaar machinegeweer
Je dient geregistreerd en ingelogd te zijn om deze pagina toe te voegen.

Registreer jezelf op Navy Inside

Registreer jezelf gratis en éénmalig op als Navy Inside lid en krijg toegang tot de bemanningslijsten. Ben je al geregistreerd? Log dan snel in!

Over ons

Termen en voorwaarden
Disclaimer
Privacybeleid
Cookies
Copyright

Wil je in contact komen?

Contactformulier
Stuur afbeeldingen naar ons

Volg ons...