Multipurpose Fregatten - Navy Inside Navy Inside

Multipurpose Fregatten


Karel Doormanklasse

De acht multipurpose fregatten van de “Karel Doormanklasse” zijn inzetbaar voor meerdere taken. Een M-fregat is een escorteschip en gespecialiseerd in maritieme beveiliging van schepen door risicovolle gebieden. Bij bescherming van een vlootverband verschaffen de fregatten de verdediging in diepte: de fregatten zijn geoptimaliseerd voor de onderzeebootbestrijding. Nederland heeft momenteel twee fregatten van dit type in dienst. De overige zes fregatten zijn in de periode van 2004 tot 2009 overgedragen aan de Belgische, Chileense en Portugese marine.

Specificaties

3300 ton
Totale waterverplaatsing
154
Bemanningsleden aan boord
29 knopen
Maximale snelheid
122m x 14,4m x 6,2m
Lengte x breedte x diepgang

Multifunctionele fregatten

De eerste plannen voor de bouw van een nieuw type fregat ter vervanging van de verouderde Roofdierklasse fregatten dateren uit 1977. Aan de bouw van het nieuwe type fregat hing een langdurige en moeilijke besluitvorming vooraf. Het besluit hing onder meer af van de strategische behoefte van de NAVO en Nederland. Het ontwerp van het nieuwe fregat is velen malen herzien, maar na lang wikken en wegen besloot de regering in 1983 om acht multipurpose fregatten aan te besteden.
De fregatten zijn ontwikkeld met de ervaringen van de geleidewapen fregatten van de Trompklasse en de standaard- en luchtverdedigingsfregatten van de Kortenaerklasse en de Jacob van Heemskerckklasse. De klasse is ontworpen door de Koninklijke Schelde groep, in samenwerking met de Nederlandse marine (ontwerpbureau Nevesbu). De fregatten waren de eerste Nederlandse schepen met stealth-kenmerken: er zijn over de opbouw van het schip meerdere schuine wanden te zien.

De multipurpose fregatten zijn gespecialiseerd en uitgerust voor de onderzeebootbestrijding. Om aan deze taak te voldoen, zijn de Nederlandse en Belgische fregatten uitgerust met een Low Frequency Active Passive Sonar (LFAPS) uitgerust. Deze onderwater sensor kan onderzeeboten op zeer grote afstanden detecteren en classificeren. De Chileense en Portugese fregatten zijn nog uitgerust met de verouderde Anaconda DSBV-61 gesleepte sonar. Alle schepen zijn voor de bestrijding van onderzeeboten uitgerust met vier torpedobuizen voor Mark 46 torpedo’s.

In de periode van 2009 tot 2013 werden zowel de Nederlandse als de Belgische multipurpose fregatten gemoderniseerd. Een grote verandering aan de fregatten was te zien bij de mast. De oude mast is vervangen vanwege de uitbreiding met de Seastar Active Phased Array Radar voor oppervlaktesurveillance. Deze radar maakt het mogelijk om kleine vaartuigen waar te nemen tussen golven. Verder zijn de schepen uitgerust met het Gatekeeper waarnemings- en alarmeringssysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om 360 graden met infrarood- en hoge resolutie camera’s te observeren. Het systeem kan zelfstandig objecten detecteren en identificeren.

Door diverse bezuinigingsmaatregelen en de komst van de Oceangoing Patrol Vessels van de Hollandklasse heeft de Nederlandse marine in de periode van 2004 tot 2009 afstand gedaan van zes multipurpose fregatten. De fregatten zijn overgedragen aan België, Portugal en Chili.
De Belgische marine component heeft in maart 2007 de “BNS Leopold I” (ex-Karel Doorman) in dienst gesteld. De voormalige naamgever van de klasse verving samen met de “BNS Louise Marie” (ex-Willem van der Zaan), die in april 2008 werd overgedragen, de verouderde fregatten van de “Wielingenklasse”.
In de periode van 2009 tot 2013 zijn beide fregatten, net als beide Nederlandse fregatten, gemoderniseerd. Hierbij zijn de hangaar, het helikopterdek, de mast en diverse systemen aangepast of gemoderniseerd.
Chili heeft in 2006 en 2007 twee multipurpose fregatten overgenomen ter vervanging van de verouderde “Leanderklasse” fregatten. De verwerving van de tweedehands fregatten vormde een onderdeel van de modernisatie van de vloot.
De twee fregatten ondergingen een modificatie voor de overdracht. De grootste aanpassing is te vinden aan de hangaar. Deze is evenals het helikopterdek verlengd, omdat de Chileense marine opereert met de grotere en zwaardere “Super Puma” helikopter. Het goalkeeper CIWS is verwijderd.
De voormalige Abraham van der Hulst werd in 2006 als eerste fregat overgedragen aan de Chileense marine. Daar werd het schip in dienst gesteld als de “CNS Blanco Encalada”. Het tweede fregat, de voormalige Tjerk Hidde werd een jaar later overgedragen en kreeg de naam “CNS Almirante Riveros”.
Portugal heeft in 2008 en 2009 de voormalige Van Nes en Van Galen in dienst genomen. Beide fregatten werden zonder verbouwing of modernisering overgedragen aan de Portugese marine. De "Van Nes” werd in dienst gesteld als de “NRP Bartolomeu Dias (F333)” en de “Van Galen” als de “NRP Don Fransisco de Almeida (F334)".

Wapens en mogelijkheden

Luchtverdediging

De multipurpose fregatten waren de eerste Nederlandse schepen die werden uitgerust met een verticaal lanceerplatform. De klasse is uitgerust met de MK.48 Vertical Launch System, van waaruit zestien NATO Sea Sparrow Missiles (NSSM) kunnen worden gelanceerd. De NSSM wordt vervangen door de Evolved Sea Sparrow Missile en kan worden ingezet tegen luchtdoelen tot 50 km.

Onderzeebootbestrijding

De Nederlandse fregatten hebben een hangaar en een helikopterdek voor de NH90 NATO Frigate Helicopter. Deze helikopter is uitgerust met torpedo's om vijandelijke onderzeeboten op te sporen en uit te schakelen.

De fregatten zijn uitgerust met de Mark 46 torpedo. De Mk 46 torpedo's worden gebruikt tegen onderzeeboten en grote onder water varende drones.

Oppervlakte oorlogvoering

Nederlandse en Belgische fregatten uitgerust met het Goalkeeper Close-in-weapon-system. Dit snelvuurkanon kan 4200 kogels per minuut vuren. Het systeem heeft een bereik tussen de 350 en 1000 meter.

Het 76mm snelvuurkanon op de boeg kan met verschillende soorten munitie worden ingezet voor scheeps- en vliegtuigbestrijding en de ondersteuning van landoperaties. Verder beschikken alle fregatten over de Harpoon antischeepsraketten voor de middellange afstand. Deze “fire-and-forget” raketten worden afgeschoten vanuit 8 lanceerbuizen en vliegen zelfstandig naar een vooraf ingesteld doel.


Beeldbank

Afbeeldingen van deze klasse schepen