Je bent hier: Startpagina > SeWaCo > AAW Inloggen | Registreren 
   
 
 
Multimedia
Bekijk meer foto's.
Foto's en filmpjes van SeWaCo-systemen.
Ga naar de website

Advertentie
Anti Air Warfare
AAW

Wapensystemen
Sea Sparrow Missile
De RIM-7 Sea Sparrow is een radargeleide luchtdoelraket, welke gelanceerd wordt vanaf oppervlakteschepen. De RIM-7 is een variant van de AIM-7 voor gevechtsvliegtuigen. De raket heeft als doel vijandelijke luchtdoelen, zoals gevechtsvliegtuigen en antischipraketten, en kan op alle hoogtes en in alle weersomstandigheden ingezet worden. De raket werd in beginsel ontwikkeld door Sperry Corporation, maar later door Raytheon en General Dynamics. De raket is bij de meeste NAVO-landen in gebruik. In de jaren ´70 werd de RIM-7 NATO Sea Sparrow Missile (NSSM) geproduceerd. Bij deze versie was het mogelijk om de stuurvinnen te vouwen. De laatste versie van de raket is de RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM).

Standard Missile
De Standard Missile is een luchtverdedigingsraket, welke in de jaren ´60 is ontwikkeld. De raket ten eerste een luchtdoelraket, maar er zijn ook varianten tegen oppervlaktedoelen. De eerste versie, de SM-1, moest vanaf 1970 de Terrier en Tartar luchtdoelraketten gaan vervangen. De verbeterde versie, de SM-2, werd vanaf de jaren ´80 in gebruik genomen. Er zijn twee varianten van de SM: de SM Extended Range en de SM Medium Range. De SM-ER heeft een booster, waardoor de raket een grotere afstand kan overbruggen. Deze versie kwam in de plaats voor de Terrier-raket. De SM-MR heeft geen booster. Deze variant verving de Tartar-raket. De nieuwste versie, die vandaag de dag onder productie is, is de SM-3. Deze laatste versie kan ook tegen ballistische raketten gebruikt worden.

MBDA Mistral Tetral
De Mistral TETRAL is ontworpen als luchtverdedigingswapen voor grote oorlogsschepen of als zelfverdedigingssysteem tegen vijandelijke luchtdoelen voor op kleinere schepen. Het systeem heeft 4 Ready to Fire Mistral raketten. Het systeem heeft een hittecamera, waardoor het systeem ook bij duisternis efficiënt is. TETRAL is geïntegreerd in het gevechtsysteem en kan hierdoor automatisch doelen zoeken. Het wapen schakelt dan automatisch het vijandelijke doel uit.

Seawolf
De Seawolf is een raket tegen vijandelijke luchtdoelen, zoals gevechtsvliegtuigen en raketten. De Seawolf is een volledig automatisch verdedigingssysteem en kan meerdere doelen tegelijk uit schakelen. Zodra de surveillance radar doelen heeft gedetecteerd, geeft het systeem zelf prioriteiten aan de doelen. De doelen met de hoogste prioriteit worden dan eerst door Seawolf uitgeschakeld. De Seawolf raket wordt na lancering geleid door het zogenaamde Automatic Command to Line Sight (ACLOS). De eerste versie van de Seawolf werd in 1982 geïntroduceerd. Het systeem werd voor het eerst gebruikt tijdens de Falkland Oorlog.

Sea Dart
De Sea Dart, of ook bekend als Guided Weapon System 30, is een Brits surface-to-air raket systeem, ontwikkeld door Hawker Siddeley Dynamics en gebouwd door BAe. Het systeem is geïnstalleerd op de Britse en Argentijnse Type 42 en Type 82 destroyers en op de Invincibleklasse vliegdekschepen. De raket kan een snelheid bereiken van meer dan 2 mach en heeft een bereik van 55 km. Er zijn vier versies van de raket, waarvan de laatste de Mod 3 is.

Goalkeeper
De Goalkeeper is een Close-In-Weapon-System (CIWS) dat is ontworpen om vijandelijke luchtdoelen uit te schakelen. De Goalkeeper is in Nederland ontwikkeld. Het wapen heeft een zeven cillinder 30mm Gatling mitrailleur dat 4200 kogels per minuut kan afvuren. Het systeem is ontworpen om doelen tussen de 350 en 1500 meter uit te schakelen.

RIM-116 RAM
De RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) is een lichtgewicht oppervlakte-luchtraket. De raket is bedoeld als laatste verdedigingsmiddel tegen vijandelijke antischeepsraketten. De RIM-116 is ontwikkeld door General Dynamics en wordt gelanceerd uit een MK-49 launcher. Het systeem kan meerdere doelen tegelijkertijd uitschakelen en heeft een bereik van 7,5 km. Het systeem werd op 14 november 1990 operationeel. Er zijn diverse versies van de RIM-116, zoals de RIM-116A en B, de RIM-116 HAS (Helicopter, Aircraft, and Surface targets) en de Sea RAM. Deze laatste is ontworpen als vervanging van de Phalanx CIWS. De Sea RAM combineert de Phalanx hardware, zoals de radar, met een 11 cell RAM systeem.

Phalanx CIWS
De Phalanx is een Close-In-Weapon-System wat gebruikt wordt tegen vijandelijke luchtdoelen, zoals raketten en gevechtsvliegtuigen. Het CIWS is gefabriceerd door het Amerikaanse bedrijf General Dynamics. Later werd de productie overgenomen door Raytheon. Het systeem is in dienst bij de US Navy en bij twintig andere landen. Het snelvuurkanon is in staat om 4600 schoten per minuut te leveren.

Mk-41 Vertical Launch System
Het Mk-41 Vertical Launch System is een raket lanceer systeem welke wordt gebruikt op oppervlakteschepen. Het systeem is in het dek geïntegreerd en kan diverse raketten lanceren, zoals anti-lucht-, anti-onderzeeboot-, oppervlakte- en kruisraketten. Het systeem wordt momenteel in 13 verschillende configuraties gebruikt: van een module met acht cellen tot 16 modules met 122 cellen. De Mk-41 wordt momenteel gebruikt op marineschepen uit 12 landen. Er zijn drie versies van het systeem: de Mk-41 Strike (voor elk type raket), de Mk-41 Tactical (voor diverse kleinere raketten) en de Mk-41 Self-Defense Launcher (voor zelfverdediging).
Navy Inside
info@navyinside.nl
Paardenweide 173 - 1689MJ Zwaag
 
Vorige pagina | Ga naar top | Bookmark & Share
Sponsor: Domeinhuis